Traktorilla on yllättävän monta käyttökohdetta. Luonnollisesti se on tarpeellinen maatilalla, mutta myös ihan muillakin alueilla teiden ja pihojen huoltotöissä, tai rakennustyömailla maansiirrossa ja muissa siirtotöissä. Maatilan työt ovat ehkä niitä, joissa traktorin käyttöä nähdään eniten ja tarpeet sille ovat monimuotoisemmat. Seuraavassa käydään tarkemmin läpi traktorin hyötyjä työkoneena.

 

Monipuolinen työkone

Kuten jo aiemmin mainittu, traktori on työkoneena hyvin monipuolinen. Sitä voidaan käyttää raskaista maansiirtotöistä puutarhatöihin ja perinteisistä maatalouden töistä tavaroiden kuljetukseen. Monimuotoisen työkoneen siitä tekee myös siihen saatavat lisäosat. Lisäosia on olemassa kaikkiin tarpeisiin, muun muassa kauhoja, auroja, peräkärryjä, puutarhajyrsimiä, paalipihtejä, lumilinkoja, murskaimia, hiekottimia ja talikkoja. Kuten listauksesta jo huomaa, traktoria voi hyödyntää hyvin moniin tarkoituksiin.

Traktorin etuna on myös laaja valikoima erilaisia traktoreita. On olemassa suuria sekä pieniä traktoreita, sekä eri voimakkuuksilla eli hevosvoimilla. Isoilla voimilla varustellut traktorit ovat parhaita kaivamiseen, hinaamiseen ja maisemanmuokkaukseen, tai vaikka isojen alueiden auraamiseen. Pienet traktorit sopivat taas sinne missä kohde ja työt vaativat ketteryyttä. Tallaisia tilanteita voivat olla taajama-alueiden ja kaupunkialueiden tie- ja pihahuolto työt tai puutarhatyöt. Ne sopivat myös loistavasti niittotöihin, mullan siirtoon sekä muuhun hyötykäyttöön maatilalla. Monipuolisempiin viljelytehtäviin sopii taas hyvin dieseltraktorit, koska niissä on huomattavasti enemmän hevosvoimaa kuin tavan traktorissa.

 

Traktorin kestävyys

Ehdottomana etuna on myös niiden kestävyys. Ne eivät säikähdä haastavia maastoja, isoja töyssyjä tai sääolosuhteiden vaihtoja samoin kuin muut kulkupelit. Niillä voi kulkea hyvinkin haastavassa maastossa, käytetäänhän niitä metsäkoneinakin. Renkaat on myös kehitelty niin, että ne kestävät erityistä kulutusta, mutta myös materiaalivalinnoilla ja rungon osilla ja muodoilla on varmistettu paras mahdollinen kestävyys.

Kuitenkaan mikään menopeli ei ole kestävä, jos sitä ei huolla välillä. Tärkeä on siis tehdä traktoriinkin perushuoltotoimenpiteet säännöllisin väliajoin. Huoltoimenpiteisiin kuuluvat jäähdytysnesteen tason tarkistaminen, moottoriöljyn ja vaihteistoöljyn tarkistaminen, jäähdyttimen puhdistus ja hydraulinesteen tason tarkistus. Jos huoltoasiat mietityttävät, voi tehdä myös huoltosopimuksen paikallisen palvelutarjoajan kanssa. Myöskin vikojen ilmentyessä kannattaa kääntyä traktorimerkin merkkihuoltajan puoleen ajoissa. Jotta traktorin hyvä toiminta tulee varmistettua ja viat huomattua ajoissa, kannattaa vuoden ja käytön aikana tarkkailla traktorin käyttöä ja sen osia. Traktorin huollossa voi auttaa paikallinen palveluntarjoaja, kuten Hämeen traktorihuolto.

jaa